PALJASJALKAKENGÄT EIVÄT SOVI KAIKILLE


PaljasjalkakengätOppaat by Hanna J., 11.03.2022

Paljasjalkakengät eivät valitettavasti sovi ihan jokaiselle eivätkä kaikkiin tilanteisiin. Esimerkiksi jotkin tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet ja vammat, muut sairaudet, ikä tai tottumus voivat olla esteitä varsinaisten ohutpohjaisten paljasjalkakenkien käytölle. Ihan jokainen kuitenkin hyötyy siitä, että jalkaterille, ja erityisesti varpaille, on kengissä tarpeeksi tilaa ja ettei kengissä ole asentoon ja askellukseen vaikuttavaa turhaa kantakorotusta tai korkoa.

Koska paksumpipohjaiset kengät ovat hyvä valinta?

  • Kun kengiltä kaivataan hieman enemmän vaimennusta. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi seisomatyö kovalla alustalla tai jos ikääntyminen on aiheuttanut muutoksia, jotka tekevät ohutpohjaisilla kengillä liikkumisesta kivuliasta. Myöskään ylipainoisille henkilöille kaikkein minimalistisimmat kengät eivät välttämättä ole hyvä valinta, koska kehon paino itsessään aiheuttaa kovaa rasitusta nivelille ja jalkaterän rakenteille.
  • Kun askellus on hyvin kantapäävoittoista (tästä kertoo mm. se, että kengät kuluvat nopeasti kantapäistä). Pidemmän päälle kantapäävoittoinen askellus ohutpohjaisilla kengillä aiheuttaa vaurioita ja kipuja.
  • Kun jalkapohjien alentunut tunto estää paljasjalkakenkien käytön. Ohutpohjaisia paljasjalkakenkiä ei turvallisuussyistä suositella esimerkiksi diabeetikoille, joiden jalkapohjissa on tuntopuutoksia (neuropatiaa).
  • Jos sairastat reumaa, koska jalkaterien nivelet saattavat turhaan ärtyä ja kipeytyä ohutpohjaisissa paljasjalkakengissä.
  • Jos jalkaterän nivelrikko (tyypillinen esiintymispaikka on isovarpaan tyvinivel) tekee ohut- ja taipuisapohjaisilla kengillä liikkumisesta kivuliasta. Kivun välttäminen voi johtaa epäsuotuisiin liikemalleihin ja ajan myötä uusiin ongelmiin.
  • Yksilöllisiä erikoispohjallisia käyttäville. Niiden käyttäminen ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista paljasjalkakengissä, joiden ideana on sallia jalkaterän mahdollisimman vapaa liike – eli täysin päinvastoin kuin mihin erikoispohjallisilla pyritään!
  • Vammoista toipuville. Monet tapaturma- ja rasitusvammat vaativat aika pitkän ajan parantuakseen kunnolla. Vaikka ”liike on lääke”, niin usein parantuminen edellyttää joidenkin liikkeiden rajoittamista. Terveydenhuollon ammattilaisen ohjeita esimerkiksi jäykempien kenkien käytöstä kannattaa aina noudattaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.